Facebook Üye Profillerini Kapatıyor, Sayfaların Hayran Sayıları Düşüyor – 2012

Facebook Sahte Profilleri Kapatıyor!

Facebook, Ağustos ayı başında Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerde fake profil sayısının çokluğundan bahsetmişti: http://articles.cnn.com/2012-08-02/tech/tech_social-media_facebook-fake-accounts_1_facebook-accounts-facebook-profiles-facebook-estimates

yazının orjinal halindeki bölüm şöyleydi:

….. the percentage of accounts that are duplicate or false is meaningfully lower in developed markets such as the United States or Australia and higher in developing markets such as Indonesia and Turkey,” ……..

Eylül ayı sonuna kadar bu konuda bir çalışma görmemiştik. 24 Eylül haftasında bu konuda genel olarak bir hareketlenme olduğu istatistiklerden açık şekilde gözükmeye başladı. Facebook çok sayıda profili kapatıyor ve Türkiye bundan en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor!


Kapanan Profiller Sayfalardaki Üye Sayısında Düşme Yaratıyor!

Sanal Mimarlar olarak sosyal medya ajansı hizmeti verdiğimiz müşterilerimizde bu konuda daha limitli etkiler görüyoruz. Yaşanan etki çok sık yarışma yapan, hangi kaynaktan geldiğini fazla umursamayıp üye sayısını hızlı arttırmak isteyen şirketleri daha büyük ölçüde etkiliyor.

Facebook istatistikleri üzerinden bakıldığında, sayfayı beğenmekten vazgeçme şeklinde gözüken bu istatistik aslında profillerin kapanması nedeniyle sayfayı beğenen hayran sayısındaki düşüşü simgeliyor. 

Yaklaşık 500,000 Kişi Silindi!

Social Bakers gibi rakam takip sitelerinden görülebileceği üzere daha önce Temmuz 2012 tarihinde gerçekleştiği gibi Eylül 2012 itibariyle de Türk Facebook kullanıcı sayısında yaklaşık 400-500,000 kişi azalma görüyoruz. Böylece son 3 ay toplamında 1 milyon kişiye yakın bir sonuç ortaya çıkıyor.

Bundan Sonra Ne Olacak?

Ekim itibariyle işlemin büyük ölçüde tamamlandığı ve üye sayılarının belli ölçüde stabilleştiği gözüküyor. Ancak bu işlemin son üç ay içinde ikinci defa gerçekleşmesi, son rakamlara göre toplam üye sayısı 1 milyar kişiye ulaşan Facebook’un rakam artışı yanı sıra temiz bir veritabanına sahip olma isteğini de gösteriyor.

Yüksek üye sayısına rağmen gelir yaratmakta zorlanan Facebook’un, üye kalitesini arttırmayı da öncelikli konuları arasına aldığı şeklinde bir varsayım düşünülebilir.

Facebook’un gelir yaratmada yaşadığı sıkıntılar sonrasında sayfalardan “haraç” istemesi ile ilgili yazıyı şu bağlantı ile okuyabilirsiniz: Facebook Sayfalarına Yapılan Girişler Artık Yüzde 45 Daha Az Hayrana Ulaşıyor!

koray odabaşı

Web sitesine http://korayodabasi.com/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir