Google İndex Düşüşü

Bildiğiniz gibi, bir sitenin Google’da indeksli sayfa sayılarını arama kutusuna site:www.sitenizinadi.com yazıp aratarak görebilmekteyiz.

Bu arama sonuçları, geçtiğimiz dönemlerde, yükselen bir trend izlemekte ve web sitelerine ait indeksli sayfa sayıları artarak gelişmekteydi.

2010 yılı Nisan ayı içinde, bu göstergede ciddi değişiklikler yaşanmaya başladı. site:www.sitenizinadi.com olarak gözüken sitelerin indeksli sayfa sayıları %90’a varan kayıplar yaşamaya başladı. Web ortamında çeşitli paylaşım kaynaklarını ve kendi gözlemlerimizi birleştirdiğimizde ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:

1. Gelişmelerden forum, portal gibi sayfa sayısı çok olan siteler daha çok etkileniyor.

Google’da indeksli sayfa sayısı yüksek olan sitelerde, gösterilen indeksteki sayfa sayısında %90 oranlarında düşüş yaşanabiliyor. Örneğin daha önce 100.000 indeksli sayfası olan sitenin sayfa sayısı 10.000 seviyesinde , 20.000 indeksli sayfası olan sitenin sayfa sayısı 2.000 seviyesinde gözükebiliyor.

20-30 sayfası olan kurumsal sitelerde bu etki gözükmeyebiliyor.

2. Etki global olarak yaşanıyor.

Yabancı sitelerde de bu konu üzerine konuşulduğunu görebiliyorsunuz. Sadece Türkiye odaklı değil, global olarak yaşanan bir etki söz konusu.

3. Konuyla ilgili resmi bir açıklama henüz yok

Google tarafından bu konuyla ilgili bir açıklama henüz gelmiş değil.

4. Çok farklı varsayımlar konuşuluyor

Net bir açıklama olmaması çok farklı açıklamalar üzerinde konuşulmasını beraberinde getiriyor. En çok üzerinde durulan konular Google Caffeine güncellemesi ile değişen algoritma yapısı, spam sayfalardan kurtulma çabası.

5. Bizim değerlendirmemiz

Sonuçlar hala bulanık gözüküyor, örneğin site:www.sitenizinadi.com aramasında düşük gelen rakamlar, site:www.sitenizinadi.com anahtarkelime  yazarak bir anahtar kelime ile arama yaptığınızda yüksek gelebiliyor. Bu gibi durumlar net bir açıklama yapmayı zorlaştırıyor.

Bununla birlikte, son dönemde artık istismar edilme boyutunda kullanılan etiket sistemi / text bağlantılar ile çoğaltılan sayfalar, pek çok sitede gözüken aynı içerik ile çoğaltılan sayfalar ya da içi yeterli şekilde dolu olmayan sayfaların temizlenmesine yönelik bir adım olması ihtimali akla yatkın geliyor.

Bu durumun açıklaması her ne olursa olsun, gelişmeleri yakından takip etmek ve bu durumun nedenlerini doğru şekilde anlamak önem taşıyor.

3 Mayıs 2010 Notu:

Durum aynen devam ediyor. Özellikle diğer sitelerden link paylaşımı yapılan sosyal haber siteleri, yoğun etiket kullanımı yapılan siteler, portallar, kopya içeriğin kullanıldığı siteler,  forumlar, bloglar, hatta aynı ürünleri sunan fiyat karşılaştırma ve e-ticaret siteleri  etkilenmeye devam ediyor gibi gözüküyor. İndex kaybına bağlı olarak yer yer site ziyaretçi sayılarında da düşüşler bildiriliyor.

Durum bu olacak ise, özgün içeriğin, içi dolu sayfaların, tek bir konuya odaklanan mikro sitelerin önemi artacaktır. Linkler, etiketler ile otomatik çoğaltılan, diğer sitelerdeki içeriği kullanan sayfaların önemi ise azalacaktır. Spam sonuçların azalması açısından olumlu gözüken bu durum, kalıcı olacak ise, çok geniş bir etki alanı yaratacak ve web ortamında ciddi değişikliklere neden olacaktır.

One thought to “Google İndex Düşüşü”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir