Google’ın Yeni Algoritması – 2010

Mayıs ayında başlayan ve MAYDAY güncellemesi olarak tanınan Google güncellemesi, karşımıza yeni bir algoritma getirmişti. Zaman geçtikçe, bu algoritmanın işleyişi şekillenmeye başladı. Bu yeni google Algoritması ile ilgili aşağıdaki başlıklardan bahsedebiliriz.

1. Aynı dönemlerde faaliyet geçen Caffeine sistemi sayesinde Google artık web sitelerini çok hızlı olarak buluyor ve indeksliyor.

2. Google’ın siteleri hızlı indekslemesi, onları arama sonuçlarında önde getireceği anlamına gelmiyor. Diğer sitelerden bağlantı almayan siteler sonuçlarda önde gelmekte zorlanıyor.

3. Sosyal medya bu konuda iyi bir açılım sunuyor. Sosyal medya üzerinden alınan bağlantılar, sosyal medya mevcudiyeti, sitelerin arama sonuçlarında performansına oldukça destek veriyor. Bu durum bazen öyle bir hal alıyor ki, bağlantı alan ve iyi işleyen sayfalar Google aramalarında önde gelip size trafik yaratırken,  işlemeyen sayfalarınız önde gelemiyor (site içinde farklı viteslerde sayfalar oluşuyor).

4. Özgün içeriğe sahip olmayan siteler, arama sonuçlarında önde gelemiyorlar. Eskiden büyük ölçüde gelebiliyorlardı, artık Google bu konuda çok daha sıkı. Zaten o içerikte daha önce indeksli bir sayfa var ise, aynı içerik ile Google neden sizi önde getirsin? Öyle değil mi ama.

5. Güncellik de önemli bir faktör oluyor. Yeni yazdığınız bir yazının bulunduğu sayfanın Google’da önde geldiğini görüyorsunuz, güncelliği kaybolunca ikinci sayfaya düşebiliyor.

6. Bu algoritma öncesindeki Google algoritmasına göre önemleri bir miktar azalsa da, eski optimizasyon faktörlerinin de gözardı edilmemesi gerekiyor. Sayfa üstü faktörler (sayfa başlığı, ismi, yazı formatında bağlantılar, vb.) ve internet ortamında alınan bağlantılar ile belirlenen sayfa önem derecesi bu dönemde de kullanılıyor.

Sonuç

Bu gelişmeleri göz önüne alarak, Google’da başarılı olmak için artık eskisine göre daha çok çalışmak gereğinden bahsedebiliriz. Artık sayfa üzerindeki faktörleri değiştirerek hemen başarıya ulaşma devri kapandı gibi.

Her ne kadar, sayfanın alakalılık durumu ve sayfa önem derecesinin yüksek olması, başarıya ulaşmak için hala belli oranda etkili olsa da, bu yeni dönemde belli konuları odaklayarak, sayfalarınızda özgün ve güncel içerik bulundurmak, sosyal medyada faaliyet gösterip, siteniz ile sosyal medya arasında canlı bir bağlantı sağlamak ve bu çalışmaları sürekli devam ettirmek önem kazanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir