Krizde Sosyal Medya ve Web Pazarlama Stratejileri

Kriz Olursa Sosyal Medya ve Web Pazarlama Alanında Ne Yapmalısınız?

Kriz Olmazsa Ne Yapmalısınız?

Koray Odabaşı – SM Bilişim Raporu

Kaynak: www.sanalmimarlar.com

Kriz tartışmalarının gündemde olduğu bu günlerde, ileriye dönük isabetli tahminler yapmanın önemi de hiç şüphesiz yükseliyor. Bu çerçevede, SM Bilişim olarak önümüzdeki dönemde bir kriz ortamı oluşması durumunda sosyal medya ve web pazarlama alanında ne yapılması gerektiği ile ilgili bir fikir jimnastiği gerçekleştirdik. Konuyu tamamlayıcı olması açısından, konuya bir de kriz olmaması durumunda neler yapılması gerektiği yönündeki yorumlarımızı da ekledik.

Öncelikle bir kriz yaşanması senaryosunu ele alalım:

Bu durumda, bireylerin önceliklerinin harcamaları kısmak, fiyat avantajı aramak, acil olmayan alımlarını ertelemek gibi konularda yoğunlaşacağını baz alalım. Şirketler için de, mevcut bütçelerin en verimli şekilde kullanılmanın ve düşük bütçeler ile iyi sonuçlar yaratma ihtiyacının ön plana çıkacağını varsayalım.

Böyle bir ortam içinde, makro bakışla, internetin diğer kanallara göre düşük fiyatlaması ve yüksek ölçülebilir yapısı ile avantajlı durumda olacağını düşünebiliriz. İnternet üzerinde yapılacak çalışmalarda, ücretsiz organik aramalar ile yaratılacak trafik önemli olacaktır. Adwords gibi reklam çalışmalarında ise, bütçenin en etkin şekilde kullanılması amacıyla, Analytics entegrasyonu kurmak, dönüşümü sağlamayan reklamlardan uzaklaşıp, dönüşüm yaratan reklamlara odaklanmak tercih edilecektir.

Sosyal medya varlıklarında iletişimi arttırmak, sancılı geçebilecek bir dönemde kendinizi doğru ifade edebilmek ve etkili marka iletişimi sağlamak için faydalı olacaktır. Krizde bireylerin gözünde fiyatlama konusunun ön plana çıkması, ödül verilen Facebook yarışmalarına katılımı yükseltebilir ya da sosyal medya hesaplarında sunulan indirim kuponlarının takip oranını arttırabilir.

Şirketin sahip olduğu tüm web varlıklarında dönüşümü takip edecek araçlar kurmak ve web varlıklarına gelen trafiğin dönüşüm oranını yükseltmek de öncelikli olacaktır.

Kriz olmayacağı senaryosunda:

Bu senaryoda, büyüme ve müşteri kazanma konularının ön planda olacağını ve rakiplere göre göreceli olarak daha hızlı ilerleme çabasının yaşanacağını düşünebiliriz.

Bu ortamda, internet ortamında reklam ve tanıtım için kullanılacak bütçeler, hedef kitleye en geniş şekilde ulaşmak ve web varlıklarındaki rakamları hızlı bir şekilde yükseltmek amacıyla kullanılacaktır. Sosyal medya üzerinde geniş kitlelerin ilgisini çekecek ve hızlı büyümeye destek verecek uygulamalar / yarışmalar devrede olacaktır. Odak noktası, bütçe tasarrufundan çok, gerçekleştirilen çalışmalarda yaratılan etki ve sağlanan sonuçlar olacaktır.

Şirketinize özel bir stratejik yol haritasının ne olabileceği üzerinde konuşmak için bize 0.212.2242370 numaralı telefondan ya da www.sanalmimarlar.com adresinden ulaşabilirsiniz.

One thought to “Krizde Sosyal Medya ve Web Pazarlama Stratejileri”

  1. Ellerinize sağlık çok güzel bir makale olmuş. Tam aradığım konuydu uzun arayışlar sonucu sitenizi buldumç

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir