Yöneticiler İçin 10 Maddede Sosyal Medya

2012 Yılında Her Yöneticinin Bilmesi Gereken Konular

1. Facebook Sayfanız, Yeni Web Siteniz Oldu

Web 2.0 ortamı içinde, web sitesi üzerinden tek yönlü sunulan bilgilerin etkinliğinin giderek azaldığı genel olarak bahsedilen bir konu. Bireyler, giderek artan oranda karşılıklı etkileşim kurabildikleri, paylaşımda bulunabildikleri yapıları tercih ediyor. Yeni timeline yapısı, multimedya eklemeleri ve iframe özelliği ile bir web sitesinin yaptığı pek çok işi yapan Facebook sayfaları da etkili bir sunuşa olanak sağlıyor. (Potansiyel) Müşterileriniz her gün gelip web sitenize bakmıyor olabilir ama muhtemelen her gün Facebook’a giriş yapıyorlar. Bu çerçevede Facebook sayfanız web sitenizden daha hareketli çalışan, sonuç üreten bir mecra olmaya aday gözüküyor.

2. Başarıyı Ölçemeden İş Yapmayın

2012 yılında artık sosyal medyada başarının ölçülmesi bilinmez değil. Hayran sayılarının yanı sıra etkileşim oranları da ön planda sunuluyor. Yönlendirme yaptığınız sitelerde, gelen trafiğin verimliliğini kolayca görebiliyorsunuz. Facebook’un istatistiklerini detaylandırması da derinlemesine analizlere olanak sağlıyor. Sadece takipçi sayısına bakmakla yetinmeyin.

3. Instagram ve Pinterest Yükseliyor

Facebook hala açık ara önde, Youtube ve Twitter’ın yeri sağlam. Foursquare kendini kabul ettirdi. 2012 yılı son dönemde ilgi gören siteler Instagram ve Pinterest olarak gözüküyor . Instagram mobil tabanlı, pinterest web tabanlı olarak görsel öğelerin etkili şekilde kullanılmasına olanak sağlıyor.

4. Türkler TT Yapar

Twitter Türkçe’leşene kadar, biraz ‘snob’, biraz entel, biraz zor beğenen bir yapıdaydı. Bu günlerde, değerli içerikler olsa da , genel yapı itibariyle çok fazla gereksiz konuşmanın  kirlettiği, herkesin her konuda atıp tuttuğu bir mahalle kahvesi gibi. Türk kullanıcılar o kadar yoğun kullanım gösteriyorlar ki, ilginin yoğunlaştığı konular kısa sürede dünya çapında TT (trending topic) olabiliyor.

5. İşi Gücü Olan Adam Linkedin’dedir

Sosyal medyada genel (mass) kitlenin enerjinizi tüketmesinden şikayetçiyseniz, Linkedin’e göz atın. Diğer sosyal medya sitelerinin yapabildiklerini yapamasa da, şirket sayfaları çok basit ve etkisiz kalsa da, iyi seviyede bir kitlenin yanında olmak mantıklı bir seçim. Şirket içinde şirket adına konuşabilecek kişilere yönelik görevlendirme yaparak, bu kişiler aracılığı ile bireysel bazda iletişim kurmak, paylaşımda bulunmak denenebilir.

6. Kendi TV Kanalınızı Açmaya Ne Dersiniz?

Youtube yoğun olarak kullanılıyor. Burada kanalınızı düzenleyip, videolarınızı yükleyerek kendinize özel e-TV kanalınızı oluşturmakfaydalı olacaktır. Sadece reklamları kullanmak doğal olarak daha az etki yaratabilecektir. Bu nedenle, etkinliklerden videolar, çeşitli uzman görüşleri videoları gibi daha renkli bir yapı sonuç verecektir.

7. Facebook Uygulama Yazılımları İle CRM’e Geçin

Facebook uygulama yazılımları ile takipçileriniz hakkında değerli bilgiler elinizde olmaktdır. Bu verileri kullanarak takipçilerinizi daha iyi anlamak, onlara özelleştirilmiş çözümler sunabilmek önemli değer yaratacaktır.

8. Her Birey Sorumlu Davranmıyor, Enerjinizi Verimli Kullanın

Sosyal medyada yer alan her birey malesef sorumlu davranmıyor. Markalara gidip ‘bedava ürün vermezseniz sizi her yerde rezil ederim’ diye şantaj yapanlar, haksız olsa da negatif yorumlarını sürdüren ve kendi dediği yapılana kadar hiç bir şey dinlemeyen kişiler, sosyal medyanın bireylere verdiği gücü kendi çıkarları için kullananlara örnek verilebilir. Herkese karşı ekstra nazik, ekstra ilgili olmanız, gücünüzü yanlış noktalarda tüketmenize neden olabilir. Gösterilen ilgi ve iletişim sürecini doğru şekilde yönetmelisiniz.

9. Şirkette Sosyal Medyayı Destekleyen Bir Yapı Oluşturun

Sosyal medya içeriğe aç ve bir gözün sürekli üzerinde olmasını gerektiren bir mecra. Bu çerçevede, şirketteki bilgi akışını, medya değeri taşıyan haberleri en güncel haliyle sosyal medyaya yönlendirmek, sosyal medyaya geri dönüşleri hızlı bir şekilde yapmak için yetki ve görevlendirmeleri net bir şekilde düzenleyip, buna uygun bir yapı oluşturmak önem taşıyor.

10. Sürekli Yenilenmeye Ayak Uydurun

Sosyal medya o hızlı yenileniyor ki her ay mevcut sosyal medya sitelerinde pek çok şey değişiyor, ortaya yeni siteler çıkıyor. Sayfaları açıp kendi haline bırakmak sizi birkaç ay içinde demode olmaya götürecektir. Kullanıcıların ilgisini çeken yeni siteleri takip etmeli, mevcut sitelerdeki yeniliklere uygun çözümler üretmelisiniz.

—————

Sosyal medya alanında, büyük kurumsal şirketleri başarıya taşıyan sosyal medya ajansı Sanal Mimarlar’ı arayarak konuyla ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Telefonumuz 0.212.2242370 , e-posta adresimiz: bilgi@sanalmimarlar.com

http://www.sanalmimarlar.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir