e-ticaret 2011 üçüncü çeyreğinde %52 artışla 17 milyar TL

Geçmiş yıllar içinde hızlı büyümesini sürdüren, 2009 kriz döneminde bile geriye gitmeyen Türkiye’de e-ticaret hacmi, 2011 yılı üçüncü çeyreğinde geçen sene aynı döneme göre %52 artışla 17 milyar TL seviyesine yaklaştı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan verileri baz alan ve SM Bilişim tarafından gerçekleştirilen çalışmaya göre, Temmuz 2011 tarihinde aylık bazda 2,5 milyar TL seviyesine yaklaşan e-ticaret hacmi, tüm zamanlar aylık hacim rekorunu kırmış oldu. Ağustos ve Eylül aylarında da yüksek seviyeler nispeten korundu.

Ocak 2011 tarihinde alışveriş amaçlı kredi kartı kullanımı içinde %10 seviyesine yaklaşan e-ticaretin payı böylece %10 seviyesini aşarak rekor kırmış oldu. Eylül ayında bu rakamın yeniden %8 seviyelerine gerilediğini görüyoruz.

Sanal Mimarlar tarafından geliştirilen SM E-ticaret Endeksi Türkiye’de e-ticaret hacminin, alışveriş amaçlı kredi kartı kullanımı içindeki payına bakıyor ve bu paydaki aylık artış ve azalışları baz alıp, endeks olarak sunuyor. Bu çerçevede endeks, alışverişlerde e-ticarete yönelim konusunda iyi bir gösterge teşkil ediyor.

Ocak 2005 tarihinde 100 seviyesinden başlayan endeks, 2010 yılını 339,88 seviyesinden kapatmıştı. 2011 yılında 350 puan seviyesinin üstünde seyreden endeks, Temmuz ayında tarihi zirvesini gördükten sonra,  son rakamlar ile birlikte yılın üçüncü çeyreğini 366,00 seviyesinden kapatmış oldu.

2011 Yılsonu Beklentisi:

2011 yılı başında SM Bilişim olarak bu sene e-ticaret hacmi için 18 – 22 milyar TL seviyesini vermiştik. Bir önceki raporumuzdaki beklentilerimiz doğrultusunda 2011 Temmuz ayında zirve yapan e-ticaret hacmi, Ağustos ayında makro seviyede başlayan ekonomik endişelerin ardından bir miktar gerilemiş gözüküyor.

Yaz aylarının yoğun seyahat nedeniyle her sene yüksek olması ve sonrasında bir miktar düşüş görülmesi kesin bir yargıya varmayı zorlaştırıyor.

Eylül 2011 itibariyle grafiklere bakıldığında, alışveriş amaçlı kredi kartı kullanımı içinde e-ticaretin payı ve SM E-ticaret Endeksi yükseliş trendi içinde açık şekilde destek seviyelerine gerilemiş gözüküyor. Bu çerçeveden bakıldığında Ekim – Kasım rakamları trend değişimini gösterecek rakamlar olacaktır.

Muhtemelen sene başında verdiğimiz üst sınıra yakın gerçekleşecek e-ticaret hacmi 2011 yılsonu rakamı için, son üç ayda gerçekleşecek rakamlar gösterge olacak ve krizin devam etmesi durumunda 2012 rakamları üzerinde baskı görülebilecektir.

koray odabaşı

Web sitesine http://korayodabasi.com/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir