Türkiye'de e-ticaret

Türkiye’de E-Ticaretin Görünümü 2024-2025

Türkiye’de e-ticaret hacmi 2023’te 2022 yılına göre %115 artarak 1,85 trilyon Türk lirasına ulaştı. (yaklaşık 78 milyar dolar) İşlem sayısı ise bir önceki yıla göre %2 artarak 5,87 milyar adet oldu.

2023 yılında e-ticaret hacminin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içindeki payı (E-GSYH) bir önceki yıla göre %33 oranında artarak %6,8’e ulaştı. E-ticaret hacminden en büyük payı alan sektörler; 1. sektör 233 milyar TL ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri 2. sektör 135 milyar TL ile elektronik ve 3. sektör 127 milyar TTL ile giyim, ayakkabı ve aksesuar oldu.

2023 yılında Türkiye genelinde e-ticaret yapan işletme sayısı 559.412’ye ulaştı.

Pazaryerlerinde e-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısı ise 540 bine yaklaşırken kendi sitesinden veya mobil uygulamasından e-ticaret faaliyetinde bulunan ETBİS’e kayıtlı işletmelerin sayısı 35 bini aştı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya, e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin en çok bulunduğu ilk 5 il olarak öne çıktı. E-ticarete uyum endeksine göre uyumu en yüksek il İstanbul oldu.

2023 yılında işlem hacmi olarak en yoğun dönem kampanyaların etkisiyle kasım ayı oldu.

Kasım ayında e-ticaret hacmi yıl genelindeki aylık ortalamaların %50 üstünde seyretti. 2023 yılında en yüksek işlem yapılan günler, Kasım ayı kampanyalarının etkisiyle 11 Kasım ve Öğretmenler Günü olan 24 Kasım oldu.

Sektör bazında aşağıdaki ürünler en çok satılan ürünler olarak dikkat çekti:

  • Giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründe, ayakkabı, gömlek, mont ve ceket, pantolon, elbise.
  • Elektronik sektöründe, cep telefonu, dizüstü bilgisayar, televizyon, ağ sistemleri, masaüstü bilgisayar.
  • Beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektöründe, airfryer ve fritöz, klima, mutfak ve yemek aletleri, çamaşır makinesi, buzdolabı.
  • Gıda ve süpermarket sektöründe, meyve ve sebze, çay ve demleme içecek, et, deniz ürünleri ve yumurta, kahve.
  • Yemek sektöründe, hamburger, kebap, pizza, pide, döner, tatlı, dondurma.

En fazla sayıda kargo alan il %30 ile yine İstanbul oldu. Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli, İstanbul’u takip etti. En yüksek sayıda kargo alan ilçe ise Ankara iline bağlı Çankaya ilçesi oldu.

2024’te Türkiye’de e-ticarette 2023 yılındaki artışa oranla daha az bir artış olması bekleniyor. Bu artışta enflasyondaki gerileme ve genel anlamda alım gücünde görülen azalma etkili olacak gibi gözüküyor. Sektörel olarak bakıldığında beyaz eşya ve elektronik sektörlerinin yine ön planda olması beklenmekte.