E-ticaret Endeksi Nisan 2010’da 328,84 Oldu

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan verilere göre 2010 yılı Nisan ayında 1,17 milyar TL olarak gerçekleşen e-ticaret hacmi, geçen sene Nisan ayına göre %41 oranında artış gösterdi.

2010 yılı ilk 4 ayı itibariyle ise 4,5 milyar TL’ye ulaşan e-ticaret hacmi, 2009 yılı ilk 4 ayına göre %57 artış gösterdi.

SM E-ticaret Endeksi, Türkiye’de e-ticaret hacminin, alışveriş amaçlı kredi kartı kullanımı içindeki payına bakıyor ve bu paydaki aylık artış ve azalışları baz alıp, endeks olarak sunuyor. Bu çerçevede endeks, alışverişlerde e-ticarete yönelim konusunda gösterge teşkil ediyor.   

2010 Sonunda E-ticaret Ne Olur?

12 Mart tarihinde yayınladığımız 2010 Yılında E-ticaret Hacmi Ne Olur? yazımızda, yılın ilk aylarında, geçen sene kriz nedeniyle düşük kalan rakamlar nedeniyle, büyüme hızının yıl ortalamasından daha yüksek gözükebileceğinden bahsetmiş, krizin tamamen geride kalması durumunda yıllık e-ticaret hacminin 17-18 milyar TL seviyelerini aşabileceğini, o yazımızda bahsettiğimiz risklerin gündeme gelmesi durumunda ise 13-14 milyar TL seviyeleri hedef olabileceğini söylemiştik.

Şu anki gidişat tahminlerimize uygun bir seyir izliyor. Yaz aylarında ulaşım ve turizm sektörlerinin de katkısı ile yılsonu için 15 milyar TL gibi bir seviyeye ulaşılabilir gözüküyor.

Bu konuda önceki raporlarımıza göz atmak isterseniz:

2010 1.Çeyrek Türkiye’de e-ticaret Raporu

Türkiye’de e-ticaret Raporu – 2009

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir