2019 Yılında SEO’da Başarının 5 Adımı
130 Trilyon Sayfaya Karşı Mücadele
Google’da günde 6 milyar, yılda 2 trilyon arama yapılıyor.
Mevcut müşterileriniz, potansiyel müşterileriniz, hemen herkes Google kullanıyor. İş böyle olunca, tüm web sitesi sahipleri Google arama sonuçlarında önde gelip, hiç para ödemeden web sitelerine ziyaretçi akını olsun istiyor. Bu da önemli bir rekabet yaratıyor.
Google’da indeksli sayfa sayısı 1998 yılında sadece 26 milyon iken, 2008 yılında 1 trilyon ve 2016 yılında 130 trilyon seviyesini aştı.
130 trilyon sayfa!
Herkes kendi ürün ve hizmetlerinin harika olduğunu, Google’ın onların web sitesini önde getirmesinin en doğal hakkı olduğunu düşünüyor.
Google’ın ise ilk 10 sıra için bir karar vermesi gerekiyor.
Herkes Onu İkna Etmek İçin Çalıştıkça, Google Giderek Site Sahiplerine Daha Az Güveniyor
SEO uzmanları, projelerinde başarılı olmak için kurallar mümkün olduğunda esnettiği bir ortamda, Google değerlendirme yaparken, tek konuya değil, çok sayıda farklı konunun bileşimine bakıyor, kendisini yanıltmaya çalışanları anlamak için çeşitli kontrol sistemleri kullanıyor.
Bu nedenle günümüzde SEO çalışmasında başarılı olmak için pek çok konuya odaklanmak gerekiyor. Web üzerindeki makalelerin pek çoğu site üstü SEO çalışmaları ve bağlantı geliştirme konularına odaklanırken, 2019 yılında başarılı olmak için bundan fazlası gerekiyor.
Aşağıdaki konular bu kapsamda öne çıkıyor:
SEO Projesinin 5 Adımı: Hangi Adımlar Daha Önemli?
-
Araştırma, Strateji Belirleme & Anahtar Kelime Seçimi
Şirketler genellikle bu aşamaya zaman kaybı olarak bakıyor, boşa para ödedikleri ve hiçbir çalışma yapılmayan dönem gibi değerlendiriyorlar.
Kendi sitelerinin istedikleri her kelimede hemen önde geleceğini düşünüp, istedikleri kelimeleri söyleyip hemen önde gelmeyi bekliyorlar.
Oysa bu aşama gerçekten çok önemlidir. Bu aşama olmazsa, sonuç alamayacağınız bir çalışma içinde para, emek ve zaman kaybedebilirsiniz.
-
Site Üzerinde Uygulama 1: Klasik SEO
Site üzerinde uygulama yapmanız kesinlikle gereklidir ancak 2019 yılında başarılı olmak için artık tek başına yeterli değildir.
Web siteniz üzerinde çok iyi bir çalışma yaparak, mükemmel derecede SEO uyumu sağlasanız bile Google’dan 100 üzerinden ancak 30-40 puan alırsınız.
Bu da önde gelmek için 100 üzerinden 80 puan gerektiren rekabetçi kelimelerde sitenizi ilk sayfaya taşımaya yeterli olmaz.
-
Site Üzerinde Uygulama 2: Altyapı ve Kullanışlılık
Google son dönemde sitelerin yazılım altyapılarının etkili şekilde çalışmasına ve sitelerin kullanışlılığına giderek daha çok önem vermeye başladı.
Bu durum, başarılı bir SEO çalışması için artık yazılımcıların da işin içine girmesini gerekli kılıyor.
Örneğin, sitenin yavaş açılıyor olması SEO açısından negatif etki yapıyor, sitenin hızlandırılması için kodlar tarafında yazılımcıların çalışma yapması gerekiyor.
Günümüzde SEO çalışmalarında Google’ın 100 üzerinden verdiği puanlardan 20-30 puan bu bölümden geliyor.
-
Bağlantı Geliştirme ve Web Ortamında Uygulama
Web siteniz üzerinde yaptığınız çalışmalar ile Google’a sitenizin arama yapılan kelime ile ilgili olduğunu ve ziyaretçiler açısından çok kullanışlı olduğunu anlatıyorsunuz.
Google ise bunu yeterli görmüyor ve web ortamında sitenizin ne kadar popüler olduğuna da bakıyor.
Web ortamında diğer sitelerden aldığınız bağlantılar, diğer sitelerde isminizin geçiyor olması, marka isminizin ne kadar yaygın bilindiği ve sosyal medyada ne kadar popüler olduğunuz gibi konular size 100 üzerinden 40 puan getiriyor.
-
Arama Sonuç Sayfası (SERP) Çalışmaları: Kazan ya da Kaybet!
Web siteniz üzerinde ve web ortamında büyük emek vererek yaptığınız çalışmaların bir sonuca varması için bu aşama çok önemlidir.
Ne var bunda, arama sonuçlarında önde gelince zaten tıklanacağım diye düşünmeyin.
Google’ın elinde, hedef kelimelerinde arama sonuç sayfasında her sonucun hangi oranda tıklandığı ile ilgili detaylı bilgi var. Başka bir siteyi düşürüp sitenizi önde getirdiğinde ondan daha az mı, daha çok mu tıklama alacaksınız?
Diyelim ki tıklandınız. İnsanlar sitenizde kalıyor mu, geri dönüp çıkıyor mu?
Bu önemli. Çünkü normalden az tıklama alıyorsanız ya da tıklayıp sitene gelen kişiler geri dönüp başka sonuca tıklıyorsa, çok kısa zamanda sonuçlardan düşeceksiniz ve SEO çalışmalarında gerçekleştirdiğiniz tüm çaba boşa gidecek.
SEO Projesi Başarı Akış Tablosu
Belirlenen Stratejiye Göre Site Üzerinde Düzenleme
Denetçi: Panda
+
Kullanışlılık
Denetçi: Panda
+
Siteye Bağlantı Sağlanması & Web Genelinde Popülerlik
Denetçi: Penguen
=
SEO Başarısı: Arama Sonuç Sayfasında (SERP) 1. Sayfada Gelmek
V
Arama Sonuç Sayfasında Alınan Tıklama Oranı
Denetçi: Arama Yapan Bireylerin Tercihi
V
Siteye Gelen Kişilerin Arama Sonuç Sayfasına Geri Dönmemesi
Denetçi: Siteye Gelen Bireylerin Tercihi
=
Kalıcı SEO Başarısı
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz Koray bey… Link olayına nasıl yaklaşıyorsunuz acaba?
Merhaba, 100 üzerinden 40 puan getiren bir konu olarak başarıyı önemli ölçüde belirlediğini düşünüyorum. Teşekkürler.