Google Sidewiki : Nedir? Nasıl Yönetilir?

Google tarafından sunulan ve 2009 yılının sonlarına doğru gündeme gelen Google Sidewiki hizmeti web sitesi sahipleri için üzerinde ciddi olarak düşünülmesi bir konu olmuştur.

Google Sidewiki Nedir?

Google Sidewiki, Google araç çubuğu ile birlikte yüklenenen bir Google hizmetidir( http://www.google.com/sidewiki/intl/tr/index.html). Bu hizmet, Google hesabı olan herkesin, istedikleri web siteleri hakkında yorum yazabilmelerine imkan vermektedir.

Google Sidewiki Nasıl Gözükmektedir?

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi, Google Sidewiki, web sitelerinin en sol bölümünde ince bir kolon gibi gözükmekte, tıklandığı zaman sayfanın orasına doğru açılmaktadır. Açılan bölümde, kullanıcılar tarafından girişi yapılan yazılar, belli bir algoritma çerçevesinde öncelenerek gösterilmektedir.

Bu durum pek çok web sitesi sahibinin uykularını kaçırabilecek bir durumdur.

Web Sitesi Sahipleri Ne Yapabilir?

Web sitesi sahiplerinin girişi yapılan bu yazılar üzerinde bir kontrolü bulunmazken, kullanabilecekleri tek metot, Google Webmaster Araçları bölümünde kendi siteleri için Google Sidewiki girişi yapabilme imkanıdır.

Google, web sitesi sahipleri tarafından girilen içeriği en üst bölümde ve arka planını renklendirerek göstermektedir. Dolayısı ile web sitesi sahipleri bu bölümde anlatmak istediklerini belirtebilmektedirler.

Sonuç Olarak,

Google Sidewiki hizmeti büyük zaman ve emek harcayarak oluşturduğunuz, belli bir mesajı iletmek için kullandığınız web sitenizin sol tarafına, isteyen herkesin mesaj eklemesine imkan tanımaktadır. Bu konunun web sitesi sahiplerince dikkatle takip edilmesi ve mümkün olan ölçüler içinde yönetilmesi önem taşımaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir