SM E-ticaret Endeksi

Türkiye’deki eticaret rakamlarını incelerken, rakamlara TL bazında bamak her zaman mutlak doğru sonuçları göstermeyebiliyor. Tek başına TL rakamlara bakan kişilerin, özellikle enflasyon oranını ve kredi kartlarının genel alışveriş için kullanım hacmindeki artışları da göz önünde tutmaları gerekiyor.
 
Bu durumun önüne geçmek ve e-ticaret rakamlarında gerçek doğrultuları göstermek amacıyla, SM E-ticaret Endeksi’ni geliştirdik.
 
SM E-ticaret Endeksi, e-ticaretin, alışveriş amaçlı toplam kredi kartı kullanımı içindeki payına bakıyor. Bu çerçevede, enflasyon oranı ne olursa olsun, alışveriş yapan kişilerin, BKM nin açıkladığı rakamlar bazında, sanal pos kullanımlarını dikkate alıyor ve parasal büyüklükler yerine her durum altında oransal bir büyüklük veriyor. Bu sayede gerçek trendleri yakalamak mümkün oluyor.

Son açıkladığımız Türkiye’de E-ticaret 2009 Raporumuzda belirttiğimiz gibi, SM E-ticaret Endeksi Ocak 2005 tarihinde 100 seviyesinden başladı. 2008 yılında 300 seviyesine ulaşan endeksin 2009 yılının son aylarında bu seviyeyi de aşarak, yılı 311,54 seviyesinden kapattığını görüyoruz. 

SM E-ticaret Endeksi

2 thoughts to “SM E-ticaret Endeksi”

  1. “BKM nin açıkladığı rakamlar bazında, sanal pos kullanımlarını” BKM nin sayfdasında bulamadım! Tam linkini paylaşabilirmsiniz. Teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir