2012 Yaz Ayları E-ticarete Yaradı

Temmuz ayında tarihte ilk kez aylık 3 milyar TL’yi aşan e-ticaret, 2012 yılı ilk 7 ayında %36 artışla 17,4 milyar TL oldu. Ağustos rakamları da yüksek seviyenin korunduğunu gösteriyor.

E-ticaret Artış Hızı, Ekonomide Genel Soğumaya Bağlı Olarak Yavaşladı

E-ticaret hacmindeki gelişmeler, genel ekonomideki gelişmelerden büyük ölçüde etkileniyor. 2010 ve 2011 yıllarında yıllık bazda %50 civarında büyüyen e-ticaret, genel ekonomide yaşanan soğuma paralelinde 2012 ilk 7 ayında geçen yıl aynı döneme göre %36 seviyesinde büyüdü ve 17,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

Tüm Zamanlar Aylık Rekoru Kırıldı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan verileri baz alan ve SM Bilişim tarafından gerçekleştirilen çalışmaya göre, Temmuz 2012 tarihinde aylık bazda 3 milyar TL seviyesini aşan e-ticaret hacmi, tüm zamanlar aylık hacim rekorunu kırmış oldu.

Aşağıdaki grafik incelendiğinde, tahminen büyük ölçüde seyahat ve ulaşımda artışa bağlı olarak her sene yaz aylarında aylık hacmin sıçrama yaptığı görülüyor.

Toplam Alışveriş Hacmi İçinde Sanal Alışverişin Payı Artıyor

Yukarıda bahsettiğimiz yaz aylarında e-ticaret hacmindeki artış, aşağıdaki grafikte daha belirgin gözüküyor. Alışveriş amaçlı toplam kredi kartı kullanımı içinde e-ticaretin payı yaz aylarında sıçrama yapıyor ve sonrasında bir önceki seviyesinin daha üstünde dip yapıyor. Bu çerçevede Temmuz ayında %11 seviyesinde bulunan payın yıl genelinde %9 seviyesinde gerçekleştiği gözüküyor.

SM E-Ticaret Endeksi Tarihi Zirvesinde

Sanal Mimarlar tarafından geliştirilen SM E-ticaret Endeksi Türkiye’de e-ticaret hacminin, alışveriş amaçlı kredi kartı kullanımı içindeki payına bakıyor ve bu paydaki aylık artış ve azalışları baz alıp, endeks olarak sunuyor. Bu çerçevede endeks, alışverişlerde e-ticarete yönelim konusunda iyi bir gösterge teşkil ediyor.

Ocak 2005 tarihinde 100 seviyesinden başlayan endeks, 2011 yılını 362,24 seviyesinden kapatmıştı. 2012 yılında 370-375 seviyelerinde ilerleyen endeks, Temmuz ayında yakalanan hacime bağlı olarak 400,94 puanlık tarihi zirvesine ulaştı.

Bu yazının yazılmasının ardından açıklanan Ağustos rakamları 2,8 milyar TL civarında bir e-ticaret rakamı gösteriyor. Aşağıdaki grafik incelendiğinde, Temmuz ayında tüm zamanların rekorunun kırılmasının ardından bir miktar geri çekilme gözükse de, tüm zamanların en iyi ikinci rakamı yakalanmış durumda.


E-ticaretin toplan alışveriş içindeki payında da benzer bir durum gözüküyor. Alışveriş amaçlı toplam kredi kartı kullanımı içinde e-ticaretin payı %10 seviyesinde. %9 seviyesinin üstünde kalması ve dip yapması olumlu olacaktır.

2 thoughts to “2012 Yaz Ayları E-ticarete Yaradı”

  1. Eticaret dünyasında her geçen yıl hızlı bir büyüme meydana geliyor. Mevsimsel olarak eticaret satış hacminde değişiklikler meydana gelebiliyor ama ben Türkiye’de ki eticaret girişimlerinin bu süreçleri iyi yönetebildiği inancında değilim malesef.

  2. çok yararlı bir paylaşım olmuş elinize sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir